Haber

TELE1’in kapatılmasına ilişkin dosyadan muhalefet şerhi kaldırıldı

Ankara Bölge İdare Mahkemesi’nin, RTÜK Üyesi İlhan Taşçı’nın muhalefet şerhini okumadan TELE1’in kapatılmasına karar verdiği ortaya çıktı. Mahkeme, RTÜK’ten “anlaşmazlığın çözümüne yardımcı olacak diğer tüm bilgi ve belgelerin onaylı örneklerini göndermesini” istedi. Cumhuriyet yazarı Barış Pehlivan, RTÜK’ün belgeleri gönderirken İlhan Taşçı’nın muhalefet şerhini dosyadan çıkardığını yazdı. Pehlivan’ın “TELE1’in kapatılmasında saklanan belge” başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:

“Okusalar ne görürler?

RTÜK Üyesi Taşcı, üç ayrı AİHM kararını hatırlattıktan sonra, ‘Tele1 logolu yayın kuruluşunda ifade özgürlüğünün kısıtlandığı, milletvekilinin kamu kurumlarını eleştirdiği ve bu görüşlerini hem dile getirdiği hem de ifade ettiği TELE1 logolu yayın kuruluşunda hakaret, aşağılama, tehdit ve küfür yoktur’ dedi. Meclis kürsüsünde ve çeşitli medyada, söz konusu programa yaptırım uygulanmasının yasal olmadığı, bir medya hizmet sağlayıcının bir milletvekilinin fikir ve telaffuzlarını dile getirmesi haber değeri taşıdığı ve dile getirildiği kanaatindeyim. Bir milletvekilinin fikirlerini halka yansıtmak için doğal bir gazetecilik kullanılır.’

Daha da tuhafı, Taşcı’nın muhalefet şerhi RTÜK’ün resmi internet sitesinde hâlâ yayında.

Ayrıca bu tür karşıt görüşlerin hakimlerin kararlarını etkilediği defalarca kanıtlanmıştır.

İlhan Taşcı’yı aradım ve sordum: RTÜK’ün mahkemeden belge saklaması ne anlama geliyor? Açıklamaya başladı:

‘Karşıt görüş yazmamın iki nedeni var. İlk olarak, heyetin kararları yargı denetimine açıktır. Mahkemelerde özellikle basın ve ifade özgürlüğüne ilişkin sorunlu kararların farklı bir bakış açısıyla incelenmesine katkıda bulunabilme. Çünkü o aşamada karşı-oyun ilişkisine mahkeme tarafından çoğunluğun görüşü kadar değer verilir. İdare mahkemelerinin tamamına yakını muhalefet şerhini görmeden belge üzerinde karar vermemekte ve alınan kararlarda verilen cezalarda muhalefet şerhi/karşı şerhi var ise muhalefet şerhi istemektedir.

İkincisi, bu günler gelir ve geçer ama tarihe bir not bırakmak istemiyorum. Not etmek, not etmek kadar değerlidir!’

İlhan Taşcı, RTÜK’ün bu eylemiyle mahkemeye karşı da suç işlediğini iddia ediyor:

“Mahkemeye neden gönderilmediği ve bu kadar ağır bir ceza belgesinde muhalefet oyumun neden yer almadığı bana değil, RTÜK başkanı ve kurumun hukuk müşaviri tarafından cevaplanmalıdır. Çünkü bu, ‘görevi ihmal’den ‘yargıyı etkilemeye teşebbüs’e kadar çok ciddi sonuçları olacak bir bahistir. ‘Bize ulaşmadı’ diyemiyorlar çünkü muhalefet oyum RTÜK’ün resmi sayfasında duruyor. Mahkemenin talebine rağmen göndermeyenler susuyor.'” (HABER MERKEZİ)

saruhanli-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu