İnşaat Mühendisleri Odası: Kahramanmaraş depreminde verilen sözlerin yüzde 8’i yerine getirildi
Haber: DİLAN KUTLU / Kamera: UĞUR DEMİRCİ
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (IMO), Kahramanmaraş depreminin birinci yıl dönümünde şubelerinden eş zamanlı açıklama yaptı. Açıklamada, “TOKİ verilerine göre kısa vadede tamamlanıp teslim edilebilecek konut miktarı 25 bin civarında. Bu, siyasilerin geçen yıl verdiği sözlerin veya belirlediği hedefin yalnızca yüzde 8’ine tekabül ediyor.” Kahramanmaraş depreminde yıkılmayan IMO binasının rezerv alanına alınmasının “hafızayı yok etme” amaçlı olduğunu belirten IMO Ankara Şube Başkanı Bülent Tatlı, “Neden yıkıyorsunuz… Aslında” dedi. , onu korumalısınız. Bu bizim anıtsal verimiz olarak kalmalıdır. Bir yandan işin nasıl yapıldığının göstergesidir.” “Gelecekte bundan ders alabilmemiz için böyle görülmesi gerekiyor” dedi.
İnşaat Mühendisleri Odası, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depreminin birinci yıl dönümü dolayısıyla Türkiye genelinde eş zamanlı basın açıklaması yaptı. Açıklamada, felaketin üzerinden bir yıl geçtikten sonra geriye bakıldığında “ciddi bir çalışma yapılmadığı” belirtildi. oy Daha önce verilen taahhütlerin ertelendiği belirtildi. Açıklama, İMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri Üyesi Ahmet Onur Özergene tarafından okundu ve şu değerlendirme yapıldı:
“Siyasi iktidar, deprem sonrası şehirlerin yeniden canlandırılması ve hayatın normale dönmesi için 319 bini bir yıl içinde teslim olmak üzere 650 bin konut yapılacağı yönündeki açıklamalarının çok gerisinde kalmış görünüyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı hasar tespit raporları ve TOKİ’nin resmi internet sitesinde yayınlanan bilgilere göre hazırlanmış bir tablo bulunmaktadır.Bu tabloya göre 2015 yılında yıkılan veya yıkılacak olan toplam konut sayısı 11 ilde 674 bin.Siyasi yetkililerin 650 bin konut yapılacağı yönündeki açıklamaları da bu ihtiyaca yöneliktir.
“BELİRTİLEN HEDEFİN SADECE YÜZDE 8’İ”
TOKİ’nin son yılda ihale ettiği toplam konut sayısı 108 bin 936 adet oldu. Bu ihalelerin toplam maliyeti 204 milyar lira. TOKİ verilerine göre kısa vadede tamamlanıp teslim edilebilecek konut sayısı 25 bin civarında. Bu, politikacıların geçen yıl verdikleri sözlerin veya hedeflerin yalnızca yüzde 8’ine tekabül ediyor. Yetkili mühendislik uygulamaları uygulanmalıdır. Toplumun güvenli yaşam hakkını korumak ve inşaat mühendisliği alanına giren konularda mühendisliğin gereklerini yerine getirmek için yetkin mühendislik uygulamalarının bilgili, deneyimli ve uzman kişiler tarafından yapılabilmesi için meslek kuruluşlarının sorumluluğunda hayata geçirilmesi gerekmektedir. etik mühendisler.
Açıklamanın ardından ANKA’nın “Deprem bölgesinde ihmalkar davranan mühendisler hakkında Oda herhangi bir soruşturma başlattı mı?” sorusuna Özergene, “Orada yapılan altyapı ve üstyapı çalışmalarını her ne kadar gözlemlemeye çalışsak da insanlar görebiliyor. bu yeterli değil. Aslında zaman bunu biraz daha netleştirecek.” “Gözlemlerimiz açısından bunun yetersiz olduğunu düşünüyoruz” dedi.
IMO Ankara Şube Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Tatlı ise konuya ilişkin şunları söyledi:
“Meslektaşlarımız suçları bilinmeden cezaevlerinde tutuluyor”
“Yıkımın binanın projesinden mi, kontrolünden mi, yoksa sonradan yapıya dışarıdan müdahale edilmesinden mi kaynaklandığı belli değil. Ancak süreçte gördüğümüz gibi pek çok inşaat mühendisi arkadaşımız şu anda bu durumdan mağdur durumda. Hatalarının ne olduğunu bilmeden. Kusursuz olsa bile.” Suçlu mu değil mi olduğu bilinmeyen cezaevlerinde tutuluyor. Oysa iki bilirkişi raporuna gerçek bir kusur ya da kusur atfedemeyiz.
KAHRAMANMARAŞ’taki DEPREMDE YIKILMAYAN IMO BİNASI: “O BİNA BİZİM YÜZÜMÜZ…”
Kahramanmaraş depreminde yıkılmayan, kent merkezindeki ender yapılardan biri olan ve deprem sonrasında simge haline gelen İnşaat Mühendisleri Odası binası rezerv alanına alındı. Tatlı, ANKA’nın bu konudaki sorusuna şu yanıtı verdi:
“Yıllardır belgelerle, sempozyumlarla anlattıklarımızın küçücük bir özetiydi aslında. Kâr peşinde koşmazsanız, tüm üretim süreçlerini olması gerektiği gibi yönetirseniz, işte böyle olur… Daha fazlası değil, hiçbir şey.” az… Ayakta kalan bir yapıydı. Yüzümüz akıntısı olarak görüldü. Bölgeden aldığımız bilgiye göre “Buna göre rezerv alanına dahil edilmişti ancak şu anda yıkımına ilişkin herhangi bir bildirim veya ihbar yok. Projelere baktığımızda sanki o bina yokmuş gibi yeni binaların projelerini görüyoruz. Bunun anlamı ‘yıkacaklar’ gibi görünüyor.”
“O BİNA Anıtsal Binamız Olarak Kalmalı”
IMO Başkanı Tatlı, binanın yıkılmasından sonra aldıkları bilginin başka bir yeri gösterdiğini belirterek, “Neden yıkıyorsunuz? Aslında onu korumalısınız. Bu bizim anıtsal bilgimiz olarak kalmalı. Bir yandan Bir işin nasıl yapıldığının göstergesi olarak görülmeli ki, bundan gelecek açısından ders alalım… Biz hep diyoruz ki, “1999 depreminden sonra bu bir dönüm noktası olmalı. 6 Şubat’ın bir dönüm noktası olması gerektiğini söyledik. 6 Şubat’tan kaynaklanan tüm bilgileri silerseniz hafızayı yok etmiş olursunuz” dedi.